Vrijheid

Wat is vrijheid?

Het zijn eenzame woorden die, naar mate de jaren verstrijken, steeds vaker problemen met zich meebrengen.
Ooit werd gevochten voor die woorden, ze blijven actueel ongeacht de tijd waarin ze een rol spelen.

Ik moest aan vrijheid denken afgelopen weekend. Bevrijdingsdag was tot een paar jaar geleden een belangrijke dag. Het was een dag waarop ik steevast vrij nam, een vrijheid die er nu niet meer is. Het was een dag die ik bijna tot traditie had verklaard door aan de Amstel in hartje Amsterdam naar een concert te luisteren omringd door duizenden andere mensen. Muziek dat schalt over het water en dat door bootjes en bruggen zijn klank laat meevoeren met de wind. Wie er nooit is geweest en het alleen van zijn televisie kent, zal deze woorden niet begrijpen. Alleen degene die wind en regen trotseert hebben en erbij waren, weten wat muziek aan de Amstel met zich meebrengt.

Ik woon in een stad die met die vrijheid een loopje neemt. Een stad waar de vlag op zo'n dag niet wappert en waar geen activiteiten die vrijheid symboliseren. Het enigste wat rest zijn de eindeloze massa mensen die hun vrije tijd maar op een manier weten in te delen en doelloos door een stad zwerven op zoek naar iets wat ze uiteindelijk nooit echt vinden.

Het is ook een stad die dag voor de vrijheid niet stil staan om in een paar minuten hun stad te doen laten onderdompelen in stilte die je nog zo zelden beleeft.

Het is een vrijheid die ons door de Lichtstad is ontnomen.

Reacties

Populaire posts