Bus 317

Even naar Valkenswaard, was de gedachte. Beter gezegd dat was de planning. Dus een sprintje zetten naar de bus die om 5 over half 6 vertrekt vanaf de Hurk naar het station. Een drukte in de stad, de Emmasingel stond muurvast. In de verte had ik op het werk wel gehoord dat de A2 wederom vast stond maar als je in de stad woont en dus niet via de ring hoeft, is dat niet zo'n waardevolle informatie.

Lang leve de busbaan door de stad want een paar minuten later was ik op het busstation. Bus 317 werd aangekondigd achter lijn 14 en iedereen kon direct instappen, dankzij een chauffeurswissel. En toen begon het lange wachten want om 5 over 6 stonden wij er nog, en wij hadden al 3 min weg moeten zijn. De chauffeur zat weliswaar achter het stuur, zijn bus stroomde voller en voller maar hij deed geen moeite te gaan rijden. Stapte een keer uit om te constateren dat er geen chauffeur in de bus voor hem zat. Na zeker 10 min kwam de bus met schokken, langzaam in beweging toen hij achteruit het busterrein opreed. Iemand had al hardop afgevraagd of de chauffeur wil durfde te rijden..

De bus draaide een kwart slag en het leek erop dat hij via een leeg busperron het busstation zou gaan verlaten. Helaas, dat gebeurde niet want eerst reed hij met zijn linkerwiel over de hoek van het busperron ernaast en wij kwamen vast te zitten, met zijn linkerkant 3 cm van het hek van het perron. Langzaam reed hij weer terug uit, meldde zich via zijn bakkie bij het chauffeurspost die hem duidelijk maakte een andere buslaan moest kiezen. Dat hadden wij hem ook kunnen vertellen.. Met moeite stond hij even later in de betreffende busbaan, vooraan en liet, tot verbijstering van de bijna bomvolle bus, opnieuw mensen in stappen, Verbijsterend want wij waren al 14 minuten te laat..

En daar gingen wij dan, zwierend de bocht om, op een sukkeldrafje midden in de spits. Even later stonden wij weer stil want hij moest een rij auto's voorbij en hij durfde niet echt. Onze eerste halte was het compleet raak, de bus stond mutje vol en wij waren officieel "vol". Het leek beter te gaan tot dat wij rakelings langs de stoplichten gingen toen hij links af de Stratumsedijk op reed. Bij de Aalsterweg deed hij er een schepje bovenop, wij gingen via de busbaan, de file voorbij met een kanttekening, de busbaan is daar niet 2 richtingen maar voor slechts een richting. En die kant gingen wij niet op....

De hele busrit duurde maar liefst meer dan een half uur en de indruk dat wij hier een chauffeur zonder ervaring hadden, werd steeds meer duidelijker. Bij het uitstappen viel mij oog op een advertentie in de bus voor de werving van nieuwe chauffeurs, voor studenten die iets bij wilde verdienen naast hun studie. Ik ga de volgende keer toch meer opletten wie achter het stuur zit...




Reacties

Populaire posts