Eenden in het stadsleven

De regen klettert sinds dagen naar beneden en ons plantsoen begint vormen aan te nemen van een vijver. Het gras en het plantsoen beginnen langzaam te vervagen en de grond is verzadigd van water. Het lijkt haast wel alsof de regen tegenwoordig harder, steviger en vooral kort en krachtig op ons dondert. En dan plotseling dan schijnt de zon en lijkt het alsof er niets is gebeurd. De bomen zijn groener dan ooit en als het geen mei was, zou je bijna denken dat het herfst is.

Afgelopen weekend besloten meneer en mevrouw eend dat het gras van ons plantsoen met al dat water een leuk alternatief vormden in plaats van de Dommel met zijn grasveldjes en park. Ze waggelen gemoedelijk van grasveld naar grasveld en drinken van het water dat als megaplassen op de stoepen staan. In het gras komen allerlei wormpjes en eet-resten naar boven die ze al kuierend wegsnoepen. Af en toe hebben ze gezelschap van nog een eend maar meestal zijn ze samen. Zonder kuikens dat wel. Nou hebben wij hier in de buurt ook nog andere dieren in overvloed, katten en poezen.


Deze katten en poezen zijn er in alle soorten en maten, een soort Minoes festival. Je ziet ze niet overdag maar meestal 's avonds en 's nachts door de straten en over het grasveldjes lopen. Of ze liggen onder de auto's of gaan doodleuk op de hoek van de straat zitten. Heel af en toe zitten ze op een muurtje of boven op de vuilniscontainer maar wel alleen, nooit met zijn tweeën, laat staan drieën. De Minoesgeneratie heeft het rijk alleen, ze worden vrijgelaten of ontsnappen uit de huizen en leven een verwilderd stadsleven hier in het park.

Meneer en mevrouw Eend zijn bij de Minoesgeneratie een vreemde eend in de bijt. Vanavond zat er plotseling een poes op het pad rond acht uur. Het was nog licht en normaal zie je ze niet als het licht is. Plotseling dook er een tweede poes op, die zat voor de hoogbouw en sloop richting de eenden. Bij de struiken verscheen de grijze poes, die waakzaam gadesloeg wat er ging gebeuren.
Meneer Eend was echter niet helemaal gaga en liep kwakend rond en kuierde met vrouwlief van plas naar plas en had de rondsluipende poes allang in de gaten. Dus op een gegeven moment zaten meneer en mevrouw Eend op straat, remde auto's, ja er stond er zelfs een stil midden op de kruising om de eenden de kans te geven verder te waggelen. En de poezen? Die cirkelden in een grote cirkel om het tweetal heen.


Zouden ze de eenden aanvallen? Geen idee wat een eend zou doen als een poes dat zou proberen? Ze hebben geen poging gedaan en dat de eenden niet wegvlogen maar gewoon bleven, bevielen de poezen niet echt. Meneer en mevrouw Eend zitten nu weer midden in het grasveld en bevalt het hier schijnbaar prima.. nu alleen nog een vijver in plaats van het grasveld.. dat zou het plaatje nog completer maken.

Reacties

Populaire posts