Politieke consequentie's

Stel je bent kandidaat voor een politieke partij en die partij zet je ook nog plek 4 van hun lijst. Je mag er vanuit gaan ze vooraf met je gesproken hebben en dat je als commissielid weet hoe het er aan toegaat in een fractie. Dus als ze je zo hoog op een kieslijst plaatsen en je hebt een beetje verstand van politiek dan kun je toch ook wel bedenken dat je partij als onderdeel van de rode coalitie wellicht niet hetzelfde aantal zetels zal halen en dat jij op plek 4 behoorlijk zeker kunt zijn van een plek in je fractie.  Maar als je dan een week na de verkiezing ondanks je 340 voorkeursstemmen, besluit om je plaats in de fractie niet in te nemen en over te laten aan nummertje 5 op de lijst die pakweg 48 jaar ouder is dan jou omdat je tot de conclusie bent gekomen dat je onder andere werk, studie en politiek niet kan combineren dan neem je de keuze van je 340 voorkeursstemmers absoluut niet serieus. Deze kandidaat is 21 en je zou kunnen zeggen, een bewust gekozen onderdeel van een verjonging van de gemeentelijke politieke elite. Zij neemt haar kiezers duidelijk niet serieus, als ze zo makkelijk vlak na de verkiezingen al het ruime sop van haar eigen leven verkiest boven dat van een gemeentelijke politieke carrière. Die 340 kiezers geloofden waarschijnlijk dat haar jonge verschijning een verandering van denken kon betekenen in haar fractie.

Haar partij wordt eigenlijk achtervolgd door dit soort affaires. Vier jaar geleden baarde de SP enorm opzien toen er rebellie en revolutie uitbrak binnen de Eindhovense fractie terwijl ze onderdeel van de coalitie waren. Twee leden kozen om de fractie te verlaten en onder een andere naam een nieuwe fractie en dus andere partij (BBL)op te starten. Landelijk bleven ze de SP trouw maar omdat ze vonden dat ze onder andere teveel moesten afdragen aan de partij en dat de fractie niet naar hun luisterde. Raar genoeg bleven ze de landelijke partij trouw terwijl dat financieel statuut iets van de landelijke en niet de lokale SP was. 


Wraak moet zoet zijn geweest bij de SP, toen de BBL bij de laatste verkiezingen werd weggevaagd. De 2 heren die uit de fractie stapte vier geleden omdat ze het bij ander inzien niet eens waren met de partij en hun regels werden door de kiezer duidelijk teruggefloten, ze haalde de kiesdrempel niet eens. Hun duidelijke en openlijke steun voor Pizza Geert, die overhoop ligt met de gemeente over zijn huisvesting en zelf gecreëerde cultureel erfgoed aan de Kanaaldijk heeft ze dus niet het nodige krediet opgeleverd. De heren haalde de partner van Pizza Geert naar voren en zette haar(Marleentje) prompt op nummer 3. Haar aanwezigheid leidde niet tot meer media aandacht waar de heren waarschijnlijk wel op hadden gehoopt. 

Vier jaar na hun revolutie tegen SP, gingen ze roemloos ten onder. Dat de restzetel aan het CDA toeviel en dat ze geen politieke meerderheid op hun hand kregen voor een hertelling is dan ook niet zo verwonderlijk. 
Iedere partij zal mogelijk hebben gedacht dat de BBL eigenlijk nooit een bestaansrecht heeft gehad die gesteund werd door een kiezende achterban. 
Die hadden tenslotte destijds voor de SP gekozen en niet voor een BBL. Dus hun ambitie dat ze het beter konden werd dubbel afgestraft, de kiezers kozen anders en de politieke partijen sloten rang want afvallige(n) die er zelf met hun zetel(s) vandoor gaan, verdienen geen lof in de politieke arena.

Reacties

Populaire posts