ASML

Daar sta je dan, in een enorme hal, omringd door andere D'66-ers en  een gastvrouw. Je weet wel, wat eerst een buitengedeelte van het bedrijf tussen twee vleugels was, waar ze dak over heen hebben gelegd en voorzien hebben van een glazen gevel. Waar een soort zwevende verdieping is aangebracht wat als verzamellocatie kan dienen en waar ze beneden niet zien, wie er boven zitten. Zo'n hal die nu als een soort centrum van het bedrijf fungeert met verbindingswegen tussen de verschillende verdiepingen. De hal behoort tot een van de grotere werkgevers uit de regio, de beveiliging om binnen te komen was streng maar je bevindt je wel in het walhalla van het maken van chips. Je weet wel die dingen die zorgen dat je telefoon werkt en zo.

Onze gastvrouwe vraagt nog of er iemand een binding heeft met het bedrijf. De een heeft er een broer en een nicht werken, de andere kent het vanuit zijn business en weer een andere heeft een vriendin die er werkt. Ik houd mijn mond want ik weet eerlijk gezegd niet of ik iemand ken die hier werkt. In gedachten ga je door je FB en Linkedin lijst maar er gaat geen lampje branden. Dat lampje gaat later wel branden, als tijdens de tour door het Experience Center. Een hal speciaal gecreëerd om de buitenwereld te presenteren wie ze zijn en wat ze doen. Waar enorme schermen de resultaten en de routines van het bedrijf vertellen. Waar wij met een  3D-bril een presentatie krijgen hoe de nieuwste machines gaan of zullen gaan werken en wat voor technologie wie hier te doen hebben. En dat allemaal zodat er een ander bedrijf chips kan gaan produceren, die uiteindelijk belanden in de apparaten om ons heen, Je realiseert je dan dat dit bedrijf toch wel een heel belangrijke functie in neemt in onze economie en beschaving.

Maar goed tijdens die tour staan wij dus voor een machine die uitlegt waar ze mee bezig zijn en hoe laag voor laag chips worden gecreëerd. En dan blijkt dat mijn vader dit werk eigenlijk ook deed maar dan de noemer van Philips. Philips heeft tenslotte dit bedrijf mede-opgericht en mijn vader heeft zich in de laatste jaren van zijn carrière bezig gehouden met de ontwikkeling van machines waarmee chips gemaakt konden worden. Hoe meer uitleg wij kregen, hoe meer zeg maar herkenning er kwam van hetgeen wij vroeger thuis te horen of te zien kregen. Helaas is mijn technische kennis niet zo groot geweest en kon mijn vaders uitleg vroeger dan ook niet echt volgen maar als je realiseert dat dit bedrijf hier iets heeft, waar je vader vroeger eigenlijk een onderdeel was van de ontwikkelafdeling van Philips, dan gaat er toch wel iets van trots vanuit. Mijn vader kan er helaas niet meer over vertellen maar als hij het nog wel zou begrijpen dan zou hij deze tour wel interessant hebben gevonden.

De rondleiding ging langs de verschillende eet eilanden en chill hoekjes van dit atrium. Met een zee  aan verschillende nationaliteiten, talen, achtergronden en culturen probeert deze werkgever het ieder naar zijn zin te maken. Dat blijkt ook wel uit de latere presentatie. Er wordt een hele rits aan activiteiten ontplooid wat er onder andere tot moet leiden dat men het er naar zijn zin heeft. Er werken vooral mensen uit Azie en de rest van Europa. Opvallend veel Grieken, Italianen en ook Duitsers. Al die mensen hebben Eindhoven en gedeeltelijk Veldhoven tot hun woonplaats gemaakt, zij leven hier en zorgen dat Eindhoven meer en meer een internationale stad wordt. Ze wonen niet alleen in de binnenstad (wat ik zelf dacht) maar ze wonen ook op Meerhoven, Woensel maar ook in Waalre. Het team van ruim 10.000 medewerkers groeien nog steeds en krijgen steeds meer vast contract. Het is voor dit bedrijf een van de manieren om te zorgen dat je personeel binnen blijft.

Als je dan hoort dat ze op hun huidige locatie wel willen groeien maar dat er vooral infrastructurele uitdagingen zijn om je personeel van A naar B te krijgen, dat een bedrijf met deze omvang eigenlijk een spil van de motor van de regio is maar dat wij in deze regio ondanks het breed denken in bijvoorbeeld Brainport, niet echt meedenken hoe men hier het beste kan helpen. Dan besef je eigenlijk wel dat een politieke partij als D66 een interessante bezoeker voor ASML kan zijn en niet alleen van ons perspectief uitgezien als een boeiende werkgever.

En dan aan het einde van de avond sta je buiten het hermetische complex aan de rand van onze stad en moet je ongewild toch denken dat dat andere bedrijf P. vroeger net zo impact had op de regio als dit bedrijf het nu heeft,






Reacties

Populaire posts