Kerst in Wenen (1)

Reis terug in de tijd, zo zou je het nog kunnen noemen. Alleen niet omdat het ooit een stad van keizers en Habsburgers  was, waar soms de tijd te lijkt te hebben stilgestaan maar omdat kerst iets anders is dan thuis. 
Onze treinreis was er een van terug naar het verleden. De nachttrein was exact als onze eerste keer naar Wenen in 2004, al hadden wij deze keer stromend water en een uitklapmodel badmeubel in onze cabine. Dani , onze Italiaanse nachtsteward,  hielp ons om de bedden weer terug in de muur te krijgen, want wij wilden onder genot van een wijntje en wat kaas van de Rijn genieten en niet om 9:00 al in bed liggen. Met een vorstelijke vertraging stonden wij tegen 10:00 zaterdagmorgen in hartje Wenen.

Ons appartement bevindt zich op de derde etage in de 9. Bezirk, alleen het trappenhuis is al een plaatje, met een brede trap met hout afgewerkt, zo ook alle deurpartijen. Waar wij eerst dachten, ver buiten het centrum te  zijn, hebben wij nu ontdekt dat het een steenworp is en dat wij in de wijk alles hebben wat wij nodig hebben inclusief onze geliefde trammetjes.


Kerst begint hier niet op de 1e kerstdag of tijdens een nachtmis, nee kerst begint hier op 24 dec en dat hebben wij geweten. 

Ons blaasconcert met sopranen in de Jezuïetenkirche bleek een Hochmesse voor de 4. advent te zijn. Daar kwamen wij pas achter toen wij in de kerk zaten en rechts achter het altaar een misdinieraresse ontdekte en niet veel later een paars gewijd van de vermoedelijke Monnikpater. Het bleken muzikale elementen te zijn tijdens de mis te zijn en de sopranen klonken als engelen in deze kerk. De Jezuïetenkirche is zeer mooie kerk met zuilen die gedraaid zijn als wokkels  maar dan 200 jaar geleden. Het is lang geleden dat ik bij een kerkdienst  was, die geen begrafenis was :-)

Daarna op zoek gegaan naar een koffie of theemoment dwarrelend door de binnenstad. De meeste tentjes waren vol of gesloten en ons Kleine Café op de Franziskanerplatz had nog net een tafeltje. Dit café is alleen bekend voor insiders, er komen hier veel Weners in alle gradaties dus ook 2 dames in mantelpakjes , naast hardrockers en een koppel wat duidelijk s nachts onderweg was geweest en het nabluste met nog een Aperol. Samen smikkelend aan de Roten Betensalade met krenn erop en Boerenomelet in een pannetje. Samen want M. had geen zin iets te eten, tot ze mijn salade ontdekte. Hier wordt in de cafés nog gerookt en het stoort allerminst, althans ons niet en het maakt de sfeer zo gemoedelijk. Begrijpelijk dat de Oostenrijkers niet over willen gaan naar geheel verbod. 
Iets later stonden wij bij de VVV (Touristeninfo) om te informeren naar een klassiek concert en hoorden wij een medewerker een toerist uitleggen dat eten niet echt meer mogelijk is vanaf dit tijdstip . Ik zeg toerist want wij voelen ons allereerst reiziger en stadsgenieters, wij doen alles in Wenen wat een toerist juist niet doet.

Nou dat ‘niet meer mogelijk’ was zwak uitgedrukt. Toen wij buiten kwamen, was alles als magic veranderd. Kerst was begonnen in Wenen en het begint niet met een kerstmis midden in de nacht. Iedereen kwam je, met of zonder kinderen, tegen met een kerstboom want die wordt hier pas op de 24e opgezet (laat dat mijn buuf M. maar niet horen). Alles is gesloten maar dan ook  alles. Cafés, restaurants en koffiehuizen, winkels van de Spar tot de Hofer toe. Zelfs de chinees en de Kebab was dicht. Wie om 13:00 nog niet zijn inkopen had gedaan, had pech. Wij hebben uiteindelijk een bratapfelkuchen bij een kraampje op de Mariahilfer kunnen scoren en een trammetje 49 genomen en in een wijk ver van het centrum een kaffeehausje   gevonden die nog wel tot 5 uur open was. De economie gaat hier met kerst echt nog op standje 0. Daar kan zich thuis menigeen niets van voorstellen.

Bij de Nussdorferstrasse stonden wij plotseling voor een bloemist die nog wel even open was en scoorden wij een Paascactus met paarse bloemetjes die ons appartement moet voorzien van een soort kerstboom gevoel. Planten kosten hier wel wat want voor deze cactus betaalden wij maar liefst € 4,50. 

Onze Kroaat op de hoek met de klinkende naam Lemon had zijn restaurant wel geopend ondanks dat de rest op slot zat want zijn familie kwam toch eten dus dan konden gasten er ook wel bij. Zaten wij toch nog naast een echte kerstboom met Maria C. op de achtergrond. Onze eerste kerstdag zat erop, al moest de Nederlandse versie nog beginnen. 

Reacties

Populaire posts