'Weet iemand hier de weg?'

Ik heb gisteren iets gedaan wat ik nog niet eerder heb gedaan, maar waar ik wel nieuwsgierig naar was. Ben samen met vriendin E. op stap gegaan naar Zuid-Limburg. Nou doen wij dat ieder jaar maar dan meestal in het voorjaar. E. rijdt normaal in haar auto naar de omgeving van Sittard en daar duiken wij de binnenlanden in om via kleine weggetjes onze weg te vinden. Wij doen dit met de grootste lol want wij belanden altijd wel erg ergens waar de weg doodloopt of dat wij blijken in Duitsland of BelgiĆ« te zijn beland. Ik heb zelf geen rijbewijs en ik ben dan voor E haar sprekende en bewegende gps. Jullie kennen E niet natuurlijk maar ze is al een dagje ouder  en dus concentreert ze zich liever op het rijden. Onze allereerste Lente tochtje ging destijds dan ook behoorlijk de verkeerde kant op, wij stonden bijna in het centrum van Aken.


Nu is het bijna hartje winter en ligt de sneeuw al bijna op de heuvels van Gulpen en Vaals, waren de velden al een stuk leger en de meeste bomen hadden hun blad al verloren en wij waren dit jaar nog niet in Zuid-Limburg geweest. Onze agenda's konden geen match vinden om af te spreken tot gisteren. Met de trein naar Sittard en daar per dagkaartje van Arriva met de bus Zuid Limburg ingedoken. Het idee en het reisidee was simpel. Gewoon je neus achterna reizen. Wat is de eerste bus, waar gaat hij heen, zie je iets leuks om koffie te drinken of lunchen dan geven een hengst op die rode knop en stappen wij uit. Maar zoals ons allereerste ritje met de auto destijds, kwamen wij na vertrek uit Sittard, niets maar dan ook niets tegen wat open was, waar je koffie kon drinken. Wij hebben de buitenwijken en alles verwant aan Heerlen gezien. Wij wilden naar Hoensbroek, maar die hebben wij niet herkend dus wij waren in een vloek en zucht in de binnenstad van Heerlen.

Lang verhaal kort, wij zijn door Zuid-Limburg gereisd, overgestapt van de een naar de andere bus, ergens geluncht, erg leuk en gezellig. In Maastricht wilden wij naar Meersen maar 30 minuten wachten op een koud station hadden wij geen zin in. Dus pakten wij lijn 4 naar Valkenburg, een stadslijn zo te zien. Het was druk, wij konden bijna niet zitten. E naast iemand anders en ik naast een inwoonster van Valkenburg zelf en daar vlogen wij weg want de chauffeuse wist wel waar het gaspedaal zat. Bij de eerste halte in het centrum, stond het zwart van de mensen. Onze bus stroomde nog voller, en men stond op het gangpad tot achter vol nadat onze chauffeuse de meute aanmoedigde verder door te lopen, wat het nodige gemopper produceerde. Vooral toen ze binnen 1 minuut een noodstop maakte bij het wegrijden en de Rotterdamse (staande) naast mij, bijna vloekend werd gelanceerd. Het beloofde een heet ritje te worden.

Iedere halte mochten wij stoppen, zo nu en dan stapte er iemand uit, maar meestal in. Het bleek kerstparade te zijn in Valkenburg (en de Sint is nog niet eens weg ..)  en iedereen had er schijnbaar wel zin in. Ben zelf niet van de enorme massa's dus Valkenburg zou een korte (overstap) stop worden. Het gerucht ging al door de bus, er werd niet gestopt op de Cauberg in verband met deze parade. Dus bij Sauna Vilt (bij Valkenburg) mocht iedereen uitstappen die naar de Cauberg wilde lopen of ze konden blijven zitten en onze chauffeuse  zou vanaf het station de andere kant van de berg oprijden. Niet veel later reden wij het dorp Sibbe binnen en ik zeg nog tegen E, 'hier zijn wij vorige keer met de auto ook door gereden'. De straatjes werden smaller en smaller, de tegenliggers waren duidelijk niet blij met de bus. Plotseling stonden wij stil, reed ze een beetje achteruit, kon niet steken, reed dus weer vooruit Ze draaide zich om en riep de bus in, 'Weet hier iemand de weg?'  Eerst een stilte, toen gelach en verwondering. Ach grutjes, onze arme chauffeuse wist niet waar ze was en haar bus zat vol Rotterdammers en ons. Na een korte blik op googlemaps bleken wij vlak voor Gulpen te zitten. Ze bereikte de Rijksweg en er werd al  geroepen dat ze naar links moest maar ze sloeg doodleuk rechts af. Via Margraten kwamen wij terug op de rotonde waar ze fout was gereden. De stemming in de bus had inmiddels het niveau van een schoolreisje, er werd veel gelachen en achterin wilde ze zelfs een lied inzetten. Onder begeleiding van een gps van iemand die voorin de bus stond, reden wij even later een bomvol Valkenburg in, waar ze de eerste menigte dumpte, alvorens naar het station door te racen. We waren ook maar een half uurtje te laat. Het was een gedenkwaardig ritje, temeer daar de terugreis 2 uur later met dezelfde lijn 4 nog geen 20 minuten duurde.

Het dagje Zuid-Limburg gaan wij van het voorjaar herhalen, misschien wel weer met de bus. Temeer daar wij hebben ontdekt dat men zelfs met menige buslijn naar Duitsland kan, hier in Zuid Limburg, De verschillende OV-aanbieders werken hier samen en een en ander is met elkaar verweven, zelfs de tariefsystemen. Dat is in mijn regio in Zuid-Oost Brabant nog een ver-van-je-bed-show helaas.






Reacties

Populaire posts